Laatste nieuws
17 augustus 2018
De slag om Ghazni gaat de vijfde dag in.
 meer
10 mei 2018:
Hoe  lang houdt Afghanistan het nog vol?
 meer
7 november 2017
Een Afghaanse vluchtelinge in Nederland inspireert tot vrouwelijk leiderschap.

 meer
5 november 2017
Vrouwenstudie in Kabul

 meer

 19 oktober 2017Afghaanse meisjes nog geen betere toegang tot school na 16 jaar VS-invasie.

 meer
5 oktober 2017
Afghaanse vluchtelingen die worden terug gestuurd zijn in gevaar.
 meer
16 september 2017
Hoe jongeren een nieuw leven kunnen opbouwen in UK.
 meer
21 augustus 2017
Een regionale vredesconferentie
 meer
1 augustus 2017:
Afghaans restaurant in Tilburg
 meer
15 mei 2017
Kinderen op de vlucht
 meer
2 maart 2017
Vrouwen in Afghanistan
 meer

korte berichten

Opvang straatkinderen

Op 19 september verscheen dit bericht:

http://www.commondreams.org/views/2015/09/19/question-afghanistan-can-we-abolish-war

Het is Engelstalig, maar interessant. Het vertelt hoe straatkinderen worden opgevangen door vrijwilligers en op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, een maaltijd wilden aanbieden aan arbeiders.


_____________________________________

Vrouwelijke rangers

11 mei 2015


vrouwelijke rangers


Band-e-Amir een Nationaal Park in Bamyan, waar vrouwelijke rangers hun werk kunnen doen.


Prachtige beelden (engelstalig) van een prachtig gebied en een hoopvol beeld voor vrouwen.


http://www.aljazeera.com/programmes/earthrise/2015/05/afghanistan-female-wardens-150510125253264.html


____________________

 

De weggelopen vrouwen en meisjes van Afghanistan

25 maart 2015

Verborgen achter een stalen poort, prikkeldraad en hoge muren, houden weggelopen meisjes en vrouwen in Afghanistan zich schuil. Ze zijn uitgehuwelijkt als kind, geslagen door hun man, vernederd door hun schoonfamilie en soms gedwongen geprostitueerd. Zodra ze ontsnapt zijn aan al het geweld, kunnen ze vaak nergens heen. De familie-eer is immers beschadigd en daarmee zijn ze hun leven niet meer zeker. Ernstig getraumatiseerd komen ze in speciale shelters terecht. Het Afghan Women Skills Development Centre (AWSDC) is één van de vele non-gouvermentele organisaties die dit soort meisjes onderdak biedt en psychische hulp verleent. Zo ook aan Asifa, Malae, Shogufa en Maryam, die hun echte naam niet mogen prijsgeven. Vanaf hun geheime verblijfplaats doen zij hun verhaal. 


Eerste deel 24 maart 2015:


http://www.oneworld.nl/love/vrouw-rechten/de-weggelopen-meisjes-en-vrouwen-van-afghanistan-deel-1


Tweede deel 25 maart 2015:


http://www.oneworld.nl/love/de-weggelopen-meisjes-en-vrouwen-van-afghanistan-deel-2


____________________

Bedreiging vrouwen dagelijkse realiteit in Afghanistan.

7 april 2015:
In het Engelstalige rapport Their Lives On The Line' schrijft Amnesty International  over de problemen die mensenrechtenactivisten meer en meer hebben, zowel van de kant van de Taliban als van krijgsheren. Het gaat dan vooral om activisten die zich sterk maken voor vrouwenrechten. 

Bedreigingen komen nu van alle kanten, zoals een activiste zegt. Het kan een talib zijn, maar ook een ambtenaar en zelfs in enkele gevallen een familielid. Ook vrouwen die bij de politie werken zijn niet veilig.


Lees hier het rapport van Amnesty International.

https://www.amnesty.org/en/documents/asa11/1279/2015/en/


____________________

 

Seks en drugs in Kabul

24 maart 2015

Marielle van Uitert is vaker in Afghanistan geweest. In deze rapportage met mooie foto's vertelt zij over haar contact met vrouwen die door drugs 'gedwongen' in de prostitutie werkzaam zijn. Over het zware leven van deze vrouwen en over de oorzaken van hun drugsgebruik.

Zoals: 'We mogen blij zijn als we één keer per dag kunnen eten. Als een klant belt, zijn we altijd beschikbaar,' vertelt Gita, een van de prostituees. Op haar veertiende werd ze uitgehuwelijkt aan een oudere neef. Toen die aan opium verslaafd raakte, werd ze verkocht aan een andere man die haar tot prostitutie dwong.

Of zoals: "Ik ben in de prostitutie beland, omdat ik geen uitweg meer zag."


Alles gebeurt in het geheim, omdat een vrouw die als prostituee werkt door de familie verstoten wordt. De mannen die een prostituee bezoeken trouwens ook.


Lees het hele verhaal hier.

____________________

Protesten tegen de moord op een Afghaanse vrouw ook door mannen.

 24 maart 2015:


De dood van de 27 jarige Afghaanse studente Farkhunda werd 19 maart wereldnieuws. Zij werd valselijk beschuldigd van het een verbranden van een koran. Een meute van zeker 500 mannen en jongens sloeg haar met stokken in elkaar, overreden haar met een auto en staken haar in brand en gooiden haar lichaam op een drooggevallen stuk grond in de Kabul rivier. Uit opnamen van mobiele telefoons is gebleken dat er politie aanwezig was, maar dat die geen actie ondernam. 

Er ontstond nationaal en internationaal een enorme ophef over haar dood. Op zondag 22 maart werd er een prostestmars gehouden, waar zeker 3.000 vrouwen en mannen van alle leeftijden aan deelnamen. Dezelfde dag werd Farkhunda begraven; haar kist werd geheel tegen de Afghaanse traditie in door vrouwen gedragen. De vader van Fu Farkhunda had hiervoor toestemming geven. “We willen gerechtigheid” scandeerden deze vrouwen. “Farkhunda is de dochter van Afghanistan, vandaag is zij het, morgen zijn wij het”

Volgens de politie zijn 18 mensen gearresteerd en zijn 13 politie-agenten op non actief gezet. De minister van Binnenlandse Zaken heeft het hoofd van de politie Hashmat Stanikzai ontslagen, omdat hij de dood van Farkhunda in eerste instantie goed praatte. 


Zie voor het Engelstalige bericht:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/11491529/Thousands-protest-womans-mob-killing-in-Afghanistan-capital.html

En voor een Nederlands commentaar van Cordaid:  https://www.cordaid.org/nl/nieuws/protest-na-moord-op-farkhunda/

_____________________

Afghaanse vrouwen uitgesloten van vredesonderhandelingen

25 november 2014: Uit een Oxfam Novib-rapport blijkt dat Afghaanse vrouwen systematisch worden uitgesloten van vredesonderhandelingen en gesprekken over de toekomst van Afghanistan. Bereikte verbeteringen in de positie van vrouwen zouden zo in de onderhandelingen weer kunnen worden opgeofferd. Dit ondermijnt de kansen op duurzame vrede en bedreigt de vooruitgang in de mensenrechtensituatie.http://vredessite.nl/nieuws/afghanistan_781.htmlZie voor het (Engelstalige) rapport: http://www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/file_attachments/bp200-behind-doors-afghan-women-rights-241114-en.pdfEen Franstalige en Spaanstalige verkorte versie is te downloaden op deze site: http://policy-practice.oxfam.org.uk/publications/behind-closed-doors-the-risk-of-denying-women-a-voice-in-determining-afghanista-335875

____________________

Afgevaardigde ontsnapt aan zelfmoordaanslag

16 november 2014: Shukria Barakzaia, afgevaardigde in het Afghaanse parlement en strijdster voor vrouwenrechten, is ternauwernood ontsnapt aan een zelfmoordaanslag.  
Bij een zelfmoordaanslag, waarbij drie doden vielen, is het parlementslid Shukria Barakzaia licht gewond geraakt. Dit maakte de woordvoerder van de minister van binnenlandse zaken, Sediq Sediqqi bekend. Drie personen, waaronder een jong meisje zijn gedood en 17 anderen gewond. Barakzaia, 42 jaar, is een prominent verdedigster van vrouwenrechten en persvrijheid. Ze is sinds 10 jaar lid van het parlement en haar werk is internationaal bekend. Ze heeft gezegd dat ze regelmatig doodsbedreigingen krijgt. In Afghanistan is een gewelddadige rebellie van de taliban schering en inslag. Maar er zijn ook hoopvollere geluiden: Een interview met de Afghaanse analist en econoom Haroun Mir, die zijn hoop vestigt op de nieuw benoemde president Ghani.http://www.mo.be/interview/haroun-mir-de-taliban-vormen-niet-de-grootste-bedreiging
____________________

Pogingen om rechtvaardigheid voor vrouwen te bewerkstelligen lijken te stoppen

Er lijkt een halt te komen aan de ontwikkeling om voor mishandelde vrouwen in Afghanistan rechtvaardigheid te bewerkstelligen. De wet om geweld tegen vrouwen te elimineren is niet op een effectieve wijze geimplementeerd in het Afghaanse rechtssysteem. Een poging om deze wet te codificeren is door het Afghaanse parlement niet goedgekeurd.  Hoewel het aantal officiele aangiftes betreffende geweld tegen vrouwen dit jaar steeg met 28 procent in vergelijking met het jaar ervoor, steeg de daadwerkelijke vervolging slechts met twee procent. Daarnaast vreest men dat de positie van vrouwen nog kwetsbaarder wordt door de voortdurende afname van internationale financiele steun en personeel als gevolg van de deadline in 2014 waarop de westerse troepen het land zullen verlaten.

Voor meer informatie en om het originele New York Times artikel te lezen, klik op de volgende link: http://www.nytimes.com/2013/12/09/world/asia/justice-for-abused-afghan-women-still-elusive-un-report-says.html?_r=0