Laatste nieuws
17 augustus 2018
De slag om Ghazni gaat de vijfde dag in.
 meer
10 mei 2018:
Hoe  lang houdt Afghanistan het nog vol?
 meer
7 november 2017
Een Afghaanse vluchtelinge in Nederland inspireert tot vrouwelijk leiderschap.

 meer
5 november 2017
Vrouwenstudie in Kabul

 meer

 19 oktober 2017Afghaanse meisjes nog geen betere toegang tot school na 16 jaar VS-invasie.

 meer
5 oktober 2017
Afghaanse vluchtelingen die worden terug gestuurd zijn in gevaar.
 meer
16 september 2017
Hoe jongeren een nieuw leven kunnen opbouwen in UK.
 meer
21 augustus 2017
Een regionale vredesconferentie
 meer
1 augustus 2017:
Afghaans restaurant in Tilburg
 meer
15 mei 2017
Kinderen op de vlucht
 meer
2 maart 2017
Vrouwen in Afghanistan
 meer

Actie school in Losser

 

6 april 2012

Goed nieuws: het Twents Carmel College in Losser heeft met de jaarlijkse sponsorloop €4.000,- ingezameld voor Nahid! We konden onze oren niet niet geloven toen we het bedrag hoorden. Alle leerlingen en leraren van de school: heel erg bedankt voor jullie inzet! Met de €4.000 kan voor alle kinderen in huis een jaar lang de lessen en schoolspullen worden betaald. Met jullie hulp hebben we deze Afghaanse kinderen weer een stukje toekomst gegeven. Dat jullie vanuit Nederland je steentje bijdragen, betekent heel veel voor de mensen in het huis. Dus nogmaals namens hen: mihrbaanni (bedankt)! Groetjes, Els, Mina en NiliOnderstaand artikel is met toestemming overgenomen van De Twentsche Courant Tubantia van 22 maart 2012.

‘Ze kijken er wel van op dat ze daar ook ‘Idols’ hebben’

Ze is oud-leerling van het Twents Carmel College in Losser en deze week voor even terug om te vertellen over de Stichting Nahid, waarvoor ze vrijwilligerswerk doet. Els Klein Hofmeijer woont tegenwoordig in Amsterdam en zet zich in voor een opvanghuis voor alleenstaande vrouwen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ook vierdejaars Britt van Oenen vraagt aandacht voor de stichting die het opvanghuis heeft opgezet. Ze vertelt erover in haar wekelijkse radioprogramma bij Enschede FM, op woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.

Wat doet de stichting precies?
Els: „Toen de voorzitter van de stichting in 2004 in Afghanistan was, werd haar van alle kanten gevraagd of ‘Nederland’ wat voor de mensen daar kon betekenen. In 2006 is vervolgens het opvanghuis geopend waar nu zeven vrouwen en twintig kinderen wonen. De vrouwen worden doorgaans door andere organisaties aangemeld, waarna er een intakegesprek volgt en ze daarna zelf mogen beslissen of ze in het huis willen wonen. Eerst krijgen ze er de tijd om tot rust te komen in een veilige omgeving. Dan kunnen ze cursussen of een opleiding volgen en worden ze begeleid naar werk. Vaak komt dat neer op werken in een naaiatelier of schoonmaken, want veel vrouwen kunnen niet lezen of schrijven.”

Wat hebben die vrouwen meegemaakt?
Els: „Meestal is hun man overleden en worden ze gedwongen met een andere man te trouwen. Als je dat weigert, word je door de familie verstoten en met de nek aangekeken.”

Wat vertel je de leerlingen in Losser?
Els: „Ik heb het over wat de stichting daar doet, waar Afghanistan ligt, de verschillende geloven daar... Maar ik vertel ook over de Afghaanse Idols, want die hebben ze daar ook. En daar kijken de leerlingen hier wel van op.”

Ben je er zelf al eens geweest?
Els: „Nee, en op dit moment is het zo onveilig dat het niet kan. Het plan is om in het najaar te gaan. Het vrijwilligerswerk voor de stichting heb ik overgenomen van een nicht, die er al wel is geweest. Zij heeft ervaren dat je als westerse vrouw alle aandacht krijgt en dus een burka moet dragen. Verder heb je continu een gevoel van onveiligheid, altijd de angst voor bombardementen of dat iemand zich op kan blazen.”

Je hebt ook een burka bij je...
Els: „Ja, aan het eind van de informatiebijeenkomst mogen leerlingen die passen om een idee te krijgen hoe dat is. De vrouwen die hem dragen kijken naar beneden om te zien waar ze moeten lopen. Kinderen die ze bij zich hebben houden met één hand de burka vast. Alle vrouwen met zo’n lichtblauw gewaad lijken op elkaar, dus als je je moeder kwijt bent, dan heb je een probleem.”

Met een sponsorloop zetten TCC-leerlingen zich vrijdag 6 april in voor de Stichting Nahid. De opbrengst is bedoeld voor lesmateriaal, computer- en Engelse les. Voor 25 euro kan een Afghaans kind een half jaar les krijgen.